Pečené bataty s osmahnutými šampiňónmi, veľa čerstvého kôpru a k tomu tahini dresing to je presne jedlo na ktoré som dostala chuť v tomto chladnom počasí.
Bataty zemiaky som pomiešala s medom a olivovým olejom, piekla som ich v rúre. Na záver som ich ešte ugrilovala aby boli miestami chrumkavé.
Bataty zemiaky si môžete vychutnať ako prílohu k hlavnému jedlu, hodia sa aj do šalátov alebo len tak samostatne s dresingom.
MEDOVÉ BATATY S TAHINI DRESINGOM
Počas zimných mesiacov doprajem telu sýtejšie jedlo. Porcia nemusí byť až tak veľká, stačí v primeranej veľkosti.
Pravidelne na tanieri nesmie chýbať kôpor. Jeho jedinečná chuť a vôňa je nezameniteľná. Obsahuje vitamíny A, B, C, kyselinu listovú, železo, vápnik, fosfor, draslík, sodík, horčík a zinok.
Množstvo
3 porcie
Príprava
10 minút
Varenie/pečenie
40 minút
Čas celkovo
50 minút
POTREBUJEME
PEČENÉ BATATY:
- 2 sladké bataty
- 2 PL medu
- 2 PL olivového oleja
- 1 ČL soli
- 3 ČL čerstvého kôpru
TAHINI DRESING :
- 3 PL tahini pasty
- 2 PL medu
- 1 citrón
- 1/4 čl soli
- 2 – 3 PL vody
ŠAMPIŇÓNY:
- 100 g šampiňónov
- 1 PL ghee masla
OKREM TOHO POTREBUJEME:
- plech na pečenie
- papier na pečenie
POSTUP
- Bataty zemiaky očistíme, nakrajáme na koliska s hrúbkou 1 cm, koliska prepolíme. Vzniknú nám mesiačiky.
- Nakrájané bataty vložíme do misy a zmiešame ich s medom, olivovým olejom, soľou a kôprom nakrájaným na malé kúsky.
- Bataty poukladáme na papier na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov 20 minút, následne zemiaky otočíme a pečime ďalších 15 – 20 minút.
- Ak máte na rúre grilovaciu funkciu, bataty ugrilujte približne 3-5 minút, budú chrumkavé.
- Dresing pripravíme zmiešaním: tahini pasty, medu, citrónovej šťavy z jedného citrónu, soli a na záver zriedime s vodou.
- Na panvici roztopíme ghee maslo a osmahneme z každej strany pokrájané šampiňóny. Pečieme približne 2 minúty, šampiňóny by mali byť jemene hnedé.
- Upečené bataty podávame so šampiňónmi, tahini dresingom a extra prokrájaným kôprom. Ozdobiť môžeme sézamovými semienkami.
TIP
- Vyskúšate batat zemiaky upiecť s čerstvými bylinkami: kôpor, rozmarín a tymián.