Ak si nadšenec marcipánovej chuti tak ako ja, tak určite vyskúšaj. Nabudúce ešte vyskúšam pridať viac marcipánu do plnky. Mňam.
POTREBUJEME
Na cesto:
▫️500 g hladkej múky
▫️250 g jemného tvarohu
▫️200 g masla
▫️100 g marcipánu
▫️100 g práškového cukru
▫️100 g mandľových lupienok
▫️25 g pistácií
▫️2 vajcia
▫️2 PL šťavy z pomaranča
▫️3 ČL prášku do pečiva s vínnym kameňom (9g)
▫️2 ČL pomarančovej kôry (6g)
▫️štipka soli
Na plnku:
▫️marhuľový džem
▫️100 g hrozienok
▫️100 ml rumu
Na potretie a ozdobenie:
▫️50 g masla
▫️práškový cukor
Ďalej potrebujeme:
▫️forma na pečenie: 30 x 10 cm
▫️papier na pečenie
POSTUP
1. Hrozienka umyjeme, zalejeme horúcou vodou, odkvapkáme, zalejeme rumom a necháme aspoň hodinu pôsobiť, idálne cez noc aby napučali.
2. Panvicu zohrejeme a na sucho opražíme posekané mandľové lupienky, necháme vychladnúť.
3. Maslo izbovej teploty vymiešame s práškovým cukrom, pomarančovou kôrou a štipkou soli.
4. Pridáme vajcia, hladkú múku, kypriaci prášok, opražené mandle, posekané alebo jemne pomleté pistácie, marcipán pokrájaný na menšie kocky a vymiesime cesto.
5. Cesto vyklopíme na pomúčený povrch, rozvaľkáme na obdĺžnik s rozmerom 40 x 30 cm.
6. Na cesto rozotrieme marhuľový džem a precedené rumové hrozienka.
7. Cesto zvinieme a na oboch koncoch dobre uzavrieme.
8. Vložíme do vymastenej a pomúčenej formy na pečenie, tak aby bol okraj cesta na vrchu.
9. Formu preklopíme na plech s papierom na pečenie.
10. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov 50 minút, vyberieme formu a dopečieme vrch štóly ďalších 10 minút.
11. Po upečení štólu potrieme roztopeným maslom a po vychladnutí posypeme práškovým cukrom.
Tip: nabudúce ešte vyskúšam do plnky pridať extra marcipán. Ak sa vám to podarí skôr ako mne, dajte vedieť.
Recept vznikol v spolupráci s Lunys