Raňajkový mandľový koláč s mandarínkovým džemom ma chuťovo dostal. Dopadol nad očakávania. Je bez múky, s chrumkavými orechami a jemným podtónom pomaranča, kde tu prekvapí slivka či hrozienko. Na spestrenie je potretý mandarínkovým džemom a posypaný extra mandľovými a vlašskými orechami.
POTREBUJEME
▫️150 g mandľovej múky
▫️100 g hnedého cukru
▫️120 g masla
▫️4 PL pomaračnovej šťavy
▫️4 vajcia
▫️7 g kypriaceho prášku do pečiva (1/2 sáčku)
▫️40 g hrozienok
▫️40 g sušených sliviek
▫️30 g vlašských orechov
▫️30 g mandlí
Ďalej potrebujeme:
▫️forma na pečenie 30 x 11 cm
▫️maslo na potretie formy na pečenie
▫️hladkú múku na posypanie formy (v prípade bezlepkovej verzii posypte mandľovou múkou)
Na ozdobenie koláča:
▫️mandarínkový džem
▫️mandle
▫️vlašské orechy
POSTUP
1. Hrozienka zalejeme horúcou vodou a necháme pôsobiť 10 mintút.
2. V miske zmiešame žĺtky s cukrom, primiešame maslo izbovej teploty a čerstvú pomarančovú šťavu.
3. Ďalej do zmesy pridáme mandľovú múku, kypriaci prášok, hrozienka, pokrájané sušené slivky.
4. Na záver do cesta primiešame vyšľahný sneh z bielok.
5. Formu na pečenie potrieme maslom a posypeme múkou.
6. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov 35 minút.
7. Po vychladnutí koláč vyklopíme a potrieme mandarínkovým džemom a posypeme nasekanými orechami. Najlepší je na druhý deň, cez noc som koláč nechala v chladničke.
Recept vznikol v spolupráci s Lunys.