

Krúpy sú tu roky, majú veľa potrebných živín a ja sama som túto obilninu zanedbávala. Mala som ju zakódovanú len v polievke zo šokolskej jedálne a nejako som toto jedlo nevyhľadávala ale cviklové krupoto dalo krúpom nový rozmer.

Cviklové krupoto
Keďže šancu dávam všetkému zdravšiemu, zaradila som krúpy pravidelne do jedálnička. Konzumujem ich buď na raňajky ako kašu, najčastejšie s makom alebo orechami.
Často skončia aj ako príloha do polievok.

Množstvo
4 porcie
Príprava
10 minút
Varenie/pečenie
40 minút
Čas celkovo
50 minút
POTREBUJEME
Suroviny
- 180 g jačmenných krúpov Ribeira
- 250 g očistenej cvikle
- 600 ml zeleninového vývaru / voda
- 50 ml bieleho vína
- 2 PL olivového oleja
- 1 menšia cibuľa alebo 1/2 väčšej
- 2 strúčiky cesnaku
- 1/2 ČL čerstvo namletého bieleho korenia
- 4 PL parmezánu
- 1 ČL masla
- petržlenová vňať
POSTUP
1. Cesnak očistíme a prelisujeme, cibuľu nakrájame na malé kúsky.
2. Na wok panvici zohrejeme olivový olej, pridáme cibuľu, restujeme 3 minúty, následne pridáme cesnak a restujeme ďalšiu minútu.
3. Primiešame jačmenné krúpy, pokrájanú cviklu na malé kúsky a pečieme 5 minút, následne zalejeme vínom.
4. Postupne prilievame vývar a varíme krupoto 30 minút až do požadovanej konzistencie.
5. Na záver primiešame maslo, parmezán a podávame s petržlenovou vňaťou.
TIP
- Pred podávaním pokvapkáme olivovým olejom.
