CHCEM SCHUDNÚŤ
Viete, ktoré predsavzatie sa najčastejšie vyskytuje na zozname novoročných prianí? SCHUDNEM.
Pomôžem vám objasniť čo treba kedy jesť, aby ste si svoje prianie tento rok splnili a spravili z neho návyk.

NEVIEM, ČO MÁM KEDY JESŤ?
Stále si lámete hlavu nad jedlom? Máte chaos čo a kedy počas dňa konzumovať?
Prečítajte si prehľad potravín, ktoré je vhodné zaradiť do jedálnička či už pri chudnutí alebo ak plánujete nabehnúť na zdravší životný štýl.

RAŇAJKY
RAŇAJKY tvoria 25% dennej dávky, jedlo by malo byť bohaté na vlákninu a zložité sacharidy.
SLADKÉ RAŇAJKY:
- rôzne druhy obilnín alebo vločiek: ovsené, pohánkové, pšenové, ražné, špaldové
- jogurt čistý si môžete osladiť kvalitnejším sladidlom ako napríklad medom alebo datľovým sirupom
- orechy: vlašské, pekane, para, mandle, lieskové, kešu orechy či strúhaný kokos
- mrazené ovocie: maliny, čučoriedky, ríbezle
- semienka: slnečnicové, chia, ľanové, sézamové
- sladidlá: jedlo si v prípadne potreby oslaďte javorovým, ryžovým či datľovým sirupom alebo medom
SLANÉ RAŇAJKY:
- celozrnný chlieb: ideálny kváskový, zloženie raž, prípadné špalda
- k chlebíku si spravte domácu nátierku: tvarohovú, tuniakovú, vajíčkovú, bryndzovú, zeleninovú či strukovinovú, prípadne si rozpučte na chlebík 1/2 avokáda s cherry paradajkami a čertvo poletým korením, zachrániť vás môže aj praženica
- nezabudnite si pravidelne na tanier priložiť zeleninu, napríklad: papriku, paradajku, šalát či uhorku
Držím prsty aby sa vám podarili naplniť novoročné priania. Začnite so zdravým životným štýlom hoci aj zajtra.
Nový deň = nový začiatok. Aj malá zmena sa ráta.

DESIATA
tvrorí cca 10% dennej dávky, doprajte si ľahko strávitelné jedlo bohaté na vlákninu s obsahom vitamínov a minerálov.
Striedajte sezónne ovocie hruška, jablko v kombinácií s orechmi či semenami. Ďalej získajte vitamíny cez maliny, ríbezle, čučoriedky, prípadne banán alebo anánás.
Na doplnenie energie je vhodné aj smoothičko, vyskúšjte moje oblúbené, do ktorého dávam: banán, štavu z pomaranča a špenátové listy, zriedim s vodou a rozmixujem tyčovým mixérom.

OBEDY
tvorí 35% dennej dávky doprajte si proteíny v kobinácií so zložitými sacharidmi.
Vyskúšajte zaradiť do jedálnička:
- obilniny: kuskus, pšeno, krúpy: pšeničné alebo špaldové, quinou
- strukoviny: hrach, fazuľu, šošovicu hnedú, červenú, prípadne viete, že exituje aj čierna šošovica, mungo fazuľky alebo cícer
- mrazenú zeleninu: baby mrkvu, hrášok, fazuľové struky
- čerstvú zeleninu: rôzne druhy šalátov, cviklu, tekvicu, špenátové listy, pór, brokolicu, karfiol, avokádo, cherry paradajky, uhorku, mrkvu, šampiňóny, hlivu, cibuľa (červená/biela/šarlotka), cesak, baklažán, zemiaky, batat
- ryža: jazmínová, hnedá či dlhorznná
- zemiaky: preferujte varené pred pečenými, varené majú nižší glykemický index
- celozrnné cestoviny: špaldové, ražné, ryžové cestoviny
- mäso: kuracie, morčacie, králičie, hovädzie
- ryby: losos, tuniak, makrela, alyjašská treska, sumec
- bylinky a koreniny: majoránka, červená mletá paprika, kurkuma, kari, tymián, bazalka, atď.
- husté polievky so zeleninov s obylninami zemiakmi (hrachová, bryndzová)
- syry: halloumi, olomoucký, mozzarella

OLOVRANT
tvorí 10% dennej dávky, ľahko strávnitlné s obsahom vlákniny, minerálov a vitamínov
- mixované polievky: cícerová, špenátová, paradajková, brokolicová
- pečené koláčiky, vždy len kúsok s množstvom to netreba preháňať
- cottage syr s olivami, postrúhanou mrkvou či paradajkami
- nízko kalorický olovrant môže byť aj v podobe: kyslá kapusta, uvarená fazuľa, kefírové mlieko
- čersvtá zelenina: uhorka, mrkva či kaleráb

VEČERA
tvorí 20% dennej dávky, ľahko strávitleľné jedlo bohaté na bielkoviny, vitamíny a minerály.
Tipy na večere:
- ryba: tuniak, losos či pstruh s mix šalátom
- cottage syr so zeleninou napríklad nastrúhanou mrkvou, cherry paradajkami, bazalkou či olivami
- fašírka s kôpkou zemiakov a zeleninou
- zapečná brokolica alebo karfiol so syrom a ružičkovým kelom
- omelatu si spravte so špenátových listov a hráškom
- kuracie mäso s pečenou prípadne varenou zeleninou
- grilovaný hermelín so šalátom a k tomu dresing z kyslej smotany zmiešanej s prelisovaným cesnakom
- pohánka s bryndzou, pórom a mletou červenou paprikou
- tuniak s fazuľou a cherry paradajkami
- šošovicový prívarok s vajcom
- pečená zelenina s kuskusom
- karfiolové rizoto s hráškom, mrkovou a kukuricou
- halloumi syr so šparglou a quinoa
- tofu syr s ryžovými recancami a kokosovým mliekom
Na ochutenie šálátov používajte kvalitné za studena lisované oleje: olivový, tekvicový, ľanový.
Základom zdravšieho stravovania je pestrá strava, doprajte telu pravidelné dávky jedla, ktoré sú plné výživy a budete sa cítiť plný energie.



