OBRÁTENÝ JABLKOVÝ KOLÁČ

Vôňa karamelizovaných jabĺk a škorice, to je jeseň. Keď neviete čo s kilogramom jabĺk, vyskúšajte z nich spraviť tento úžasný koláčik.

POTREBUJEME

Na cesto:
▫️200 g špaldovej hladkej múky
▫️100 g masla izbovej teploty
▫️1 slepačie vajce
▫️15 ml / 1 PL studenej vody
▫️štipka soli


Náplň:
▫️1 kg očistených jabĺk
▫️200 g hnedého cukru
▫️50 g masla
▫️1 ČL mletej škorice

Ďalej potrebujeme:
▫️1x okrúhla forma na pečenie s priemerom 26 cm
▫️a 2 x okrúhla zapekacia miska s priemerom 11 cm

POSTUP

1. V miske zmiešame múku, maslo, vajce, vodu, soľ a vypracujeme hladké cesto, ktoré zakryjeme a odložíme do chladničky na 30 minút.
2. Jablká očistíme a nakrájame na tenké plátky a posypeme škoricou.
3. V hrnci na miernom ohni skaramelizujeme cukor, pridáme maslo a miešame, pokiaľ sa maslový karamel nespojí.
4. Teplý karamel vylejeme na dno formy na pečenie a poukladáme nahusto jablká.
5. Cesto rozvaľkáme na pomúčenom povrchu, vykrojíme kruh a zakryjeme jablká.
6. Okraje cesta zatlačíme smerom dole a vrch cesta prepichneme vidličkou.
7. Pečieme v rozohriatej rúre na 160 stupňov približne 60 minút.
8. Po upečení koláč necháme cca 5 minút vychladnúť a ešte teplý ho preklopíme

Recept vznikol v spolupráci s Lunys.