Už dlho som nevarila nič z kelu. Dilema. Neviem sa rozhodnúť, či použijem kel ružičový alebo kučeravý. Hmm a čo tak použiť oba. Na záver som pokvapkala kelový skvost prémiovým, extra penenským olivovovým olejom. Dovi-dopo.
POTREBUJEME
▫️čerstvé cestoviny fettuccine
▫️180 g kozieho sýra s bielou plesňou
▫️100 g očisteného kučeravého kelu – bez strednej stonky
▫️20 g masla / slnečnicového oleja
▫️2 strúčiky cesnaku
▫️1 väčšia cibuľa
▫️1 vetvička tymiánu
▫️čerstvé mleté korenie
▫️soľ
Medovo-čili ružičový kel:
▫️200 g ružičkového kelu
▫️plátok masla
▫️1 PL medu
▫️1/2 ČL čili vločiek
Na dochutenie:
▫️extra panenský olivový olej
▫️1 ČL sézamových a ľanových semienok
POSTUP
1. Cibuľu očistíme, rozpolíme a nakrájame na tenké prúžky, cesnak očistíme.
2. Cestoviny uvaríme podľa návodu v osolenej vode s trochou oleja.
3. Zohrejeme panvicu s vyšším dnom, roztopíme maslo / rastlinný olej, pridáme cibuľu, nožíkom rozpučený cesnak a opekáme do sklovita.
4. Cibuľu s cesnakom osolíme, okoreníme, pridáme vetvičku tymiánu a necháme skaramelizovať, približne 15 minút.
5. Vyberieme tymián aj cesnak a pridáme kučeravý kel, pokrájaný na hrubšie rezance a opekáme pokiaľ kel nezmäkne, približne 10 minút. Môžme zaliať trochou vody z cestovín.
6. Na záver pridáme 80 g pokrájaného kozieho syra a precedené cestoviny. Všetko spolu zamiešame.
7. Ružičový kel očistíme, prekrojíme a varíme v osolenej vode 10 minút.
8. Panvicu zohrejeme, roztopíme maslo, pridáme precedený ružičový kel, polejeme medom, posypeme čili vločkami, opekáme pár minút.
9. Na záver na masle opečieme z oboch strán zvyšný kozí syr, pokrájaný na menšie kúsky.
10. Fettuccine kelové cestoviny podávame s medovo-čili ružičkovým kelom, extra opečeným kozím syrom, posypeme sézamovými a ľanovými semienkami, pokvapkáme extra panenským olivovým olejom.
Recept vznikol v spolupráci s Lunys.