Dlohodobo obľúbený celozrnný ražný chlieb. Skoro bez miešania. Zbožňujeme ho už niekoľko rokov a hoci som si dala pauzu od kváskovania, k tomuto obľúbencovi sa rada vraciam. Dievčatá ma ukecali. Že sa už dlho nepiekol.
POTREBUJEME
Rozvkas:
▫️150 g celozrnnej ražnej múky
▫️200 g vlažnej vody
▫️1 PL ražného kvásku
Cesto:
▫️300 g celozrnnej ražnej múky
▫️200 g vlažnej vody
▫️2 ČL soli
▫️1 ČL rasce
▫️1 ČL medu
Ďalej potrebujeme:
▫️ošatku
▫️celozrnnú ražnú múku na posypanie ošatky a cesta
POSTUP
1. Rozkvas spravíme zmiešaním múky, vody a kvásku. Necháme ho zakrytý kvasiť 12 hodín. Používam igelitové vrecko.
2. Vo väčšej mise zmiešame múku, soľ, rascu, med s rozkvasom. Cesto necháme zakryté kysnúť 1,5 hodiny.
3. Ošatku posypeme múkou, vrchnú časť cesta posypeme múkou a cesto vyklopíme do ošatky, vrch cesta uhladíme a posypeme múkou.
4. Zarkyjeme (igelitovým vreckom) a necháme kysnúť 2 hodiny.
5. Rúru zohrejeme na 250 stupňov, v spodnej časti rúry umiestnime plech.
6. Cesto vyklopíme z ošatky na papier na pečenie a dáme do rúry, súčasne na spodný plech vylejeme hrnček vody približne 500 ml.
7. Chlieb pečieme na 250 stupňov 10 minút, potom teplotu znížime na 200 stupňov a pečieme ďalších 30 minút.
8. Upečený chllieb položíme na mriežku a postriekame vodou a necháme vychladnúť.